Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Κατάργηση Δημοτικών τελών και φόρων στους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών

Ο Δήμος Κασσάνδρας ξεπέρασε στα Δημοτικά τέλη και την Εκάλη γιατί τα όρισε πρόσφατα σε 3Ευρώ/τμ και επίσης έχει καθορίσει τέλος απόρριψης βοθρολυμμάτων30ευρώ και πάγιο 30 ευρώ στην κατοχή υδρομέτρου ανά λογαριασμό είτε υπάρχει κατανάλωση είτε όχι. Παρά την ένσταση που υπέβαλα και όχι μόνο εγώ για τα απαράδεκτα υψηλά άνευ λόγου πάγια η Δημοτική αρχή αδιαφορεί πλήρως και συνεχίζει την πολιτική των ανεξέλεγκτων αυξήσεων.

Σας παραθέτω και την συζήτηση στους ενεργούς πολίτες Θεσσαλονίκης σχετικά με τη μείωση των δημοτικών τελών των κοινοχρήστων των πολυκατοικιών.

κατάργηση Δημοτικών τελών και φόρων στους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
Τα δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτικά και το ύψος τους καθορίζεται από το δημοτικό συμβούλιο. Οι κοινόχρηστοι χώροι όπως το φως της σκάλας πληρώνει τέλη χωρίς να έχει καμία ανταπόδοση. Θα μπορούσε λοιπόν το δημοτικό συμβούλιο να κάνει μια μηχανοργάνωση των κοινόχρηστων χώρων και να ορίσει το ύψος των δημοτικών τελών σε 0,1 αντί 2,2 ευρώ, που είναι τα δημοτικά τέλη στο δήμο Θεσσαλονίκης και είναι υψηλότερα απο της ΚΗΦΙΣΙΑΣ. Παρακάτω θα δείτε τα δημοτικά τέλη της Κηφισιάς και της Εκάλης στον Πινακα, αλλά και το σκεπτικό του δημάρχου Πεντέλης. Μπορώ να πω ότι ο Δήμος Κασσάνδρας ξεπέρασε στα Δημοτικά τέλη και την Εκάλη γιατί τα όρισε πρόσφατα σε 3Ευρώ.
Δημαρχος ΠΕΝΤΕΛΗΣ:«Α»: Θα ξαναφέρετε το θέμα των Δημοτικών Τελών στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου;
Δ.ΣΤ.: Φυσικά και θα το δούμε, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να υλοποιηθεί. Αλλά θέλω να διευκρινίσω ότι η Νέα Πεντέλη είχε Δημοτικά Τέλη στα 2,35 ευρώ ανά τ.μ. Με την προεκλογική μου δέσμευση ισοσκέλισα τα τέλη των τριών Κοινοτήτων στο 2,09 ευρώ ανά τ.μ. και κέρδισαν οι δημότες της Νέας Πεντέλης περίπου 250.000 ευρώ. Το θέμα ήταν ο Δημοτικός Φόρος. Στην Πεντέλη και τα Μελίσσια ήταν χαμηλά και στη Νέα Πεντέλη στα 0,65 ευρώ. Τα Μελίσσια όμως είχαν και τον πράσινο φόρο του 0,50, που σημειωτέον δεν διατέθηκε για το σκοπό που εισπράχθηκε από την προηγούμενη διοίκηση, περίπου 2 εκατ. στην τετραετία. Έτσι έμεινε η πλατεία Πόγγα να περιμένει τη διοίκηση Στεργίου να την αγοράσει. Και μέσα σε ένα χρόνο καταφέραμε να αγοράσουμε το οικόπεδο απέναντι από το Κολυμβητήριο. Θα αγοράσουμε και την πλατεία Πόγγα την επόμενη τετραετία.Για να επανέλθω όμως, στη Νέα Πεντέλη είδαμε τι παίρναμε για να ισοσκελίσουμε τα ανταποδοτικά. Και προφανώς η εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας ήταν ότι ένα ποσό της τάξης των 400.000 ευρώ θα χανόταν από τα έσοδα του Δήμου, αν πηγαίναμε σε ισοσκελισμό. Και αισθάνθηκα ότι θα κλυδωνίζονταν τα οικονομικά του Δήμου από τον ισοσκελισμό, τον οποίο αν δεν τον φέρω άμεσα, μέχρι το τέλος του χρόνου θα τον εφαρμόσω οπωσδήποτε, συνεκτιμώντας και την πρόοδο των εσόδων σύντομα. Παρ΄ όλα αυτά τον κατεβάσαμε τον Δημοτικό Φόρο στη Νέα Πεντέλη κατά 20% και επιπλέον δεσμεύτηκα πως ότι όσα χρήματα μπορούν να βγουν από αυτό, θα πέσουν ανταποδοτικά σε έργα στη Δ.Κ. Νέας Πεντέλης. Αυτοί που αντέδρασαν δεν κατάλαβαν ότι ο δήμαρχος βλέπει το πρόβλημα, και το αντιμετωπίζει συλλογικά με δίκαιο και προοπτική. Στόχος άμεσος ο ισοσκελισμός του Δημοτικού Φόρου στο χαμηλότερο της Δημοτικής Κοινότητας Πεντέλης όπως έγινε πέρσι για τα τέλη και όπως έχω δεσμευτεί.


Σύμφωνα με τούς νόμους 1080/80 , 25/1975, 429/1976 κάθε επιφάνεια που
φωτίζεται πληρώνει δημοτικά τέλη και δημοτικό φόρο, απαλλάσονται απο
το ΤΑΠ οι κοινόχρηστοι χώροι αλλα όχι απο τα τέλη και το δημοτικό
φόρο. Εξάλλου με την ευρεία έννοια του όρου ακίνητο συμπεριλαμβάνεται
και ο κοινόχρηστος χώρος γιαυτό στα συμβόλαια αναγράφονται χωριστά τα
καθαρά και τα μεικτά μέτρα. Οι άλλοι δήμοι δε χρεώνουν κοινόχρηστους
χώρους αλλα χρεώνουν στα μεικτά μέτρα τα τέλη και το φόρο. Ο Δήμος
Θεσσαλονίκης χρεώνει χωριστά τα καθαρά μέτρα στα ακίνητα και χωριστά
τους κοινόχρηστους χώρους γιαυτο και φαίνεται έτσι όμως είναι το ίδιο
και πάντως δεν είναι θέμα Δήμου αλλα νόμων του Κράτους άρα
βουλευτών...




Φιλικά Βενετία Γαζίλα

Δεν υπάρχουν σχόλια :