Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

HOUSE MUSIC Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ HOUSE – ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Είναι ένα είδος ηλεκτρονικής dance μουσικής που αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 80 από dance club Djs στο Chicago. Eνα μουσικό κράμα με στοιχεία από late 70’s soul, funk και κυρίως disco. Oυσιαστικά μια εξέλιξη της disco με ενίσχυση σύγχρονων μουσικών τεχνικών – bass drum, electronic synthesizer baseline, electronic drums, effects, funk and pop samples και ενισχυμένα vocals.

Υπάρχουν διάφορες απόψεις για την προέλευση της ονομασίας HOUSE. Η επικρατέστερη και πιο έγκυρη είναι ότι .. προήλθε από το όνομα του club ΤΗΕ WAREHOUSE το οποίο ήταν το δημοφιλέστερο club του Chicago στα τέλη της δεκαετίας 70 και αρχές της δεκαετίας του 80. Εκεί εμφανιζόταν ο Dj FRANKIE KNUCKLES παίζοντας αυτό το καινούριο για τα τότε δεδομένα είδος μουσικής, σ’ ένα κοινό κυρίως gay, κάνοντας θραύση κάθε βράδυ στα ταμεία του club. Ο Knuckles έγραφε την μουσική αυτή στην TRAXX RECORDS που από τότε έγινε γνωστή σαν HOUSE MUSIC.

Marshall Jefferson - Move your Body (1986)


Ήταν η μουσική για αυτούς που ήθελαν κάτι παραπάνω από το main stream που παιζόταν στα ραδιόφωνα, αλλά και στα clubs. Το underground της εποχής. Τα περισσότερα party γινόταν σε σπίτια, garage, και underground clubs του Chicago και του Detroit.
Μέσα από τη μουσική περνούσαν και διάφορα κοινωνικοπολιτικά μηνύματα για άτομα που θεωρητικά βρισκόταν στο περιθώριο της κοινωνίας, κυρίως μαύρους και latin gays.
"Church for people who have fallen from grace" - FRANKIE KNUCKLES
Η χρησιμοποιούσαν μηνύματα ελευθερίας του μαύρου community. Όπως το «Promised Land» και «I Have a Dream» που δίνουν όμοια μηνύματα με την πασίγνωστη ομιλία του Martin Luther King.

Η ανάπτυξη της HOUSE στην Βρετανία σημειώθηκε κατά την περίοδο 1988 – 89. Κατά τη διάρκεια δηλαδή του δεύτερου Summer Of Love. Αν και εμφανίστηκε την ίδια περίοδο που εμφανίστηκε και στο Chicago, στις αρχές της δεκαετίας του 80 και συγκεκριμένα στο Manchester στο club The Haçienda σαν προέκταση της Northern Soul τεχνοτροπίας. Μέχρι το 1986 με τους Djs Pickering, Park και Da Silva η house είχε καθιερωθεί. Πολλά underground clubs και private parties στο Λονδίνο αλλά και σε ολόκληρη τη Μ. Βρετανία έπαιζαν μόνο house.

Το πρώτο Αγγλικό House tune βγήκε το 1986 - "Carino" από T-Coy.

Πολλοί Ευρωπαίοι άρχιζαν να αγκαλιάζουν την house και να καλούν στα μεγάλα club αμερικάνους θρυλικούς πλέον djs με πρώτο τον Larry Levan στο Ministry of sound όπου resident ήταν ο Dj Harvey.

Στα τέλη του 1987 ο Paul Lakefield και ο Danny Rampling φέρνουν στην Ibiza το house από τα club του Λονδίνου και σταματάει το μέχρι τότε mix από rock, pop και disco για τα ευρωπαία πλουσιόπαιδα. Η Ibiza γίνεται η παγκόσμια πρωτεύουσα της house και κατ επέκταση της dance και του clubbing!

Τέλη δεκαετίας 80 και αρχές 90 στη Νέα Υόρκη παρουσιάζονται οι Danny Tenaglia, Junior Vasquez και λίγο αργότερα οι Masters at Work και Kerri Chandler.

Από εκείνο το σημείο και μετά ο ένας super star Dj υποδέχεται τον άλλο σαν David Morales, Joey Negro, Roger Sanchez, Timmy Regisford, Satoshi Tomiie, Sasha, John Digweed, Deep Dish, Bob Sinclar, Dimitri from Paris και πάρα πολύ άλλοι που θα τους δούμε και στη συνέχεια.

Οι παραγωγές και τα remix τους γίνονται No 1 σε όλο τον κόσμο. Συνεργάζονται με τα μεγαλύτερα pop είδωλα όπως Madonna, Wham, Kylie Minogue, Grace Jones, U2, Earth Wind and Fire, Barry White, Pink Floyd κ.α.

Ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και κάνουν τη νεολαία να χορεύει στους ρυθμούς της house που λάτρεψε και λατρεύει μέχρι και σήμερα.


Not everyone understands House music; it's a spiritual thing; a body thing; a soul thing.

Κωστής Ζαρταλούδης

Να συμπληρώσω πως η House μουσική ένωσε λευκούς έγχρωμους και ομοφυλόφιλους εν μέσω Apartheid και γενικά σε μία εποχή όπου οι φυλετικές και γενικότερα ρατσιστικές διακρίσεις μεσουρανούσαν.

Το track στο βίντεο είναι του Marshall Jefferson ο οποίος δεν αναφέρεται καθόλου στο πολύ καλό αυτό άρθρο.

dimkyyy

http://www.facebook.com/topic.php?uid=169645646374&topic=12894

Δεν υπάρχουν σχόλια :