Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Scuba Diving στη Χαλκιδική


Μυστηριώδη θαλάσσια μονοπάτια, ναυάγια, η περιπέτεια του βυθού, η γαλήνη του απέραντου γαλάζιου, είναι στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό της κατάδυσης στην περιοχή της Χαλκιδικής.
Όλη σχεδόν η Χαλκιδική είναι ιδανικός τόπος για scuba diving, καθώς το υποθαλάσσιο τοπίο μεταβάλλεται σημαντικά από περιοχή, από αμμώδη βυθό σε απότομους γκρεμούς και από κρυστάλλινα νερά σε σκοτεινές υποβρύχιες σπηλιές. Η χλωρίδα και η πανίδα του βυθού ποικίλλει ανάλογα με την καταδυτική τοποθεσία και την περίοδο του έτους. Η ύπαρξη πολλών ειδών ψαριών και υποθαλάσσιων φυτών χρωματίζει χαρούμενα τον βυθό, ενώ η παρουσία ναυαγίων στην περιοχή κάνει την κατάδυση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Πελαγίσια ψάρια όπως τόνοι και μαγιάτικα, κάνουν την εμφάνισή τους περιοδικά κάθε Μάιο και Σεπτέμβριο. Τα νερά στις περισσότερες περιοχές είναι ζεστά και δεν υπάρχουν – τουλάχιστον στα κυριότερα σημεία κατάδυσης – έντονα ρεύματα.

Καταδύσεις πραγματοποιούνται σε πάνω από 20 σημεία σε όλη τη Χαλκιδική, κάτι που κάνει την περιοχή ιδανικό τόπο διακοπών για τους λάτρεις του σπορ.

Στις σχολές καταδύσεων μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος όλα τα προγράμματα εκπαίδευσης καταδύσεων αναψυχής, καθώς και ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταδυτικών εκδρομών για πτυχιούχους αυτοδύτες. Πέραν αυτών, μπορεί ο απλός επισκέπτης να χαρεί μια μοναδική εμπειρία του βυθού ακολουθώντας έμπειρους εκπαιδευτές μέσα από τα προγράμματα καταδύσεων γνωριμίας «Ανακαλύψτε την κατάδυση». Για την μεταφορά των επισκεπτών στις περιοχές κατάδυσης χρησιμοποιούνται αυτοκίνητα 4Χ4, mini bus, φουσκωτά σκάφη και καΐκια.

Μερικά πολύ ενδιαφέροντα σημεία για καταδύσεις στη Χαλκιδική είναι:

1.Το ναυάγιο του πλοίου «Μυτιλήνη». Βρίσκεται ΒΔ του όρμου Κύψας, μόλις 10 λεπτά με το σκάφος από τις εγκαταστάσεις του Καταδυτικού Κέντρου Sea World του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Sani στη χερσόνησο της Κασσάνδρας. Το «Μυτιλήνη», ένα παλιό γερμανικό motorship, ναυπηγήθηκε το 1941 και πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Μυτιλήνη μεταφέροντας είδη πρώτης κατανάλωσης (λάδι, δημητριακά, κρασί). Το «Μυτιλήνη» βούλιαξε το 1961 αφού χτύπησε σε ύφαλο έπειτα από δυνατή καταιγίδα.
Ήταν γεμάτο μπουκάλια κρασί τα οποία είναι ανέπαφα ακόμα και σήμερα. Είναι ένα ναυάγιο εμπορικού πλοίου μήκους 40 μέτρων, που βρίσκεται σε βάθος 20 μέτρων. Το ναυάγιο είναι ένα από τα αγαπημένα καταφύγια για ροφούς, μουγγριά, σμέρνες, παντελήδες, στείρες και σαργούς. Κοχύλια, κοράλλια και σπειρογράφοι κοσμούν το ναυάγιο.

2.Το νησάκι Κέλυφος, μεταξύ Κασσάνδρας και Σιθωνίας στη μέση του κόλπου της Τορώνης, παρουσιάζει εξαιρετικό καταδυτικό ενδιαφέρον, κρυστάλλινα νερά και ποικιλομορφία βυθού. Ολόκληρο το νησάκι προσφέρεται για καταδύσεις, σε περισσότερα από 10 σημεία. Οι βράχοι γύρω από το νησάκι είναι απότομοι και βραχώδεις και καλύπτονται από πλούσια βλάστηση.

3.Πόρτο Βαλίτσα. Βρίσκεται στον όρμο του Παλιουρίου. Σε ένα ειδυλλιακό τοπίο ξεχωριστής ομορφιάς αυτό το καταδυτικό σημείο χαρακτηρίζεται από απότομα γκρέμια και βράχια και το βάθος κατάδυσης κυμαίνεται μεταξύ 12 και 30 μέτρων. Συναντά συχνά κανείς καταφύγια χταποδιών και αστακών καθώς και πλούσια ποικιλία από ροφοειδή και άλλα ψάρια.

4.Όρμος Κουρσάρου. Βρίσκεται Ανατολικά του όρμου Παλιουρίου, μια βραχώδη περιοχή με χαρακτηριστικά τα εντυπωσιακά μονόπετρα του βυθού. Μέγιστο βάθος κατάδυσης 33 μέτρα.

5.Ναυάγιο τουρκικού εμπορικού πλοίου. Βρίσκεται 7 μίλια ΒΑ από το Πόρτο Κουφό στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου της Σιθωνίας. Πρόκειται για ένα παλαιό σιδερένιο εμπορικό πλοίο του 1910. Βρίσκεται βυθισμένο με το πλάι σε βάθος που κυμαίνεται από 17 – 40 μέτρα. Πλούσιος τεχνητός ύφαλος με βλάστηση και έντονη υποβρύχια ζωή, καθώς πλήθος θαλασσίων οργανισμών έχει αποικήσει το ναυάγιο τα τελευταία χρόνια.

6.Υποθαλάσσιο σπήλαιο Έρρικα. Βρίσκεται σε απόσταση 4 μίλια ανατολικά από το Πόρτο Κουφό. Η είσοδος του σπηλαίου βρίσκεται στα 12 μέτρα βάθος, εκτείνεται γύρω στα 60 μέτρα μήκος και 10 μέτρα πλάτος και αναδύεται μέχρι τα 3 μέτρα βάθος από την επιφάνεια. Το μέγιστο βάθος του είναι 35 μέτρα. Τα νερά είναι διαυγή, με μεγάλη υποθαλάσσια χλωρίδα. Το σπήλαιο αποτελεί καταφύγιο αναπαραγωγής καρκινοειδών (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί κ.α.)
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :